„În România s-a demonstrat că sport fără implicarea politicului nu se poate”


Home >> Ştiri Târgovişte Dâmboviţa >> „În România s-a demonstrat că sport fără implicarea politicului nu se poate”

„În România s-a demonstrat că sport fără implicarea politicului nu se poate”


(P) Mica publicitate! Posteaza-ti anunturile gratuit AICI!

Asa crede Florin Nini, ultimul antrenor care a adus titlul pentru echipa feminina de baschet CSM Targoviste. Asta-seara, cel care a devenit intre timp antrenorul secund al echipei, a acceptat sa ne raspunda la cateva intrebari.

eTargoviste: Domnule Nini, ce s-a intamplat la Arad, ati plecat ca victima sigura in urma declaratiilor de dinaintea meciului?

Florin Nini, antrenor secund CSM Targoviste: Nu stiu daca am plecat ca victima sigura, am plecat stiind din start ca este un meci greu, unde ne astepta o echipa motivata, care vrea sa demonstreze ca se poate, iar Targovistea, fiind singura echipa din Romania care joaca in Euroliga, atrage si partea negativa a lucrurilor si fiecare vrea sa demonstreze ca se poate invinge o echipa de asemenea calibru. Sunt convins ca Aradul, de la jucatoare pana la conducatori, se considera o echipa de valoare apropiata CSM-ului si de-acum inainte vom intalni, in campionat, ambitii mari si replici pe masura. Am intalnit acolo o echipa extrem de motivata, am dat de o Chrissy Givens care a vrut sa demonstreze, la fel ca la Trofeul Chindia, ca ea merita sa fie anul asta aici, la Targoviste. Una peste alta, reteta Aradului public, motivatia echipei, dorinta de victorie si forma din ziua meciului a dus, din pacate, la infrangerea noastra. Sigur, a fost si oboseala acumulata in urma meciului de Euroliga, insa din punctul meu de vedere nu avem voie sa jucam asa la un asemenea nivel. Ca putem juca mai slab, ca nu avem prospetimea necesara, dar motivatia, atitudinea si in acealasi timp orgoliul, pentru ca totusi suntem o echipa cu un orgoliu puternic, ar fi trebuit sa ne faca se ne comportam intr-un alt mod pe teren. Problema este ca nu ne-a iesit aboslut deloc, la niciun capitol, iar victoria ICIM-ului a venit de la sine.

eTargoviste: Si-a pus amprenta asupra moralului jucatoarelor infrangerea in ultimele trei secunde din Euroliga?
Florin Nini, antrenor secund CSM Targoviste: Teoretic exista si stari care te urmaresc atunci cand pierzi un meci intr-un asemenea fel, insa noi nu avem timp de regrete si nu avem timp sa ne plangem prea mult pe umar pentru ca ritmul din acest an este unul infernal: Euroliga, campionat, cupa. Exista momente cand ne bucuram, chiar daca castigam pe final, exista momente cand ne pare rau atunci cand pierdem pe final, insa de a doua zi noi trebuie sa avem puterea si motivatia necesara pentru a o putea lua de la capat. Cred ca tocmai acest lucru ne va arata in scurt timp cine este pregatita, din lotul pe care il avem, pentru un asemenea ritm, cine este pregatita sa se manifeste la un asemenea nivel si cine mai are sa se pregateasca din punct de vedere psihologic pentru ca, la nivelul asta, incarcatura emotionala si puterea mentala a unei jucatoare trebuie sa fie mult mai mare decat a unei jucatoare care joaca doar un meci de campionat.

eTargoviste: Urmeaza meciul de miercuri cu Fenerbahce. Tinand cont ca echipa turca are o participare si o prezenta constanta in fazele finale ale Euroligii, care sunt planurile CSM-ului pentru aceasta partida?
Florin Nini, antrenor secund CSM Targoviste: E asa cum ne-am propus de la inceput. Fiecare meci se joaca, fiecare meci are istoria lui. Pentru ca am pierdut primul meci, cu siguranta Fenerbahce ne considera o victima usoara, iar noi avem de luat o revansa in primul rand din punct de vedere al modului in care trebuie sa ne comportam, iar in al doilea rand la nivelul jocului de echipa pe care trebuie sa-l aratam fanilor nostri si celor care ne urmaresc. Noi respectam Fener, stim ca este principala favorita la adjudecarea grupei, dar acest fapt nu ne sperie absolut deloc si nu ne face sa ne temem de confruntarea de miercuri seara. Eu sunt convins ca vom da o replica buna si vom avea un meci pe masura. Sigur ca victoria se joaca pana in ultima secunda, asa cum ati vazut si la meciul de saptamana trecuta cu Famila Schio. Ne dorim victoria, dar nu ne hazardam in a face declaratii si inainte de toate, trebuie sa invatam sa jucam in ritmul Euroligii, sa gandim tactic meciurile, pentru ca diferenta dintre campionatele nationale, cupele de nivel inferior si cupele de nivel superior o face tocmai aceasta inteligenta, aceasta experienta a jocului si nu trebuie sa avem discrepante de la ritm scazut la alert in prestatiile de pe teren. In general, jucatoarele de Euroliga nu scot totul printr-o agresivitate sau o viteza deosebita, ci prin inteligenta. Nu se hazardeaza sa faca 7-8 aruncari pe meci, ci fac 3-4 atunci cand trebuie. Asta inseamna maturitate si control al jocului. Jucatoarele care vor sa demonstreze publicului, antrenorilor sau conducatorilor ca pot mai mult, cad in propria lor plasa. In felul acesta greselile mici duc la pierderea unui meci mare.

eTargoviste: Unele zvonuri aduc la Targoviste o noua jucatoare de origine americana, una care a jucat in WNBA. Aveti cunostinte despre asa ceva?
Florin Nini, antrenor secund CSM Targoviste: Eu, personal, va spun sincer ca nu stiu nimic despre asa ceva.

Bjelica va juca la Istanbul, Pop va reintra cu Brasovul, iar Pascalau mai asteapta

eTargoviste: Va juca miercuri la Istanbul noua achizitie a CSM-ului, Milka Bjelica?
Florin Nini, antrenor secund CSM Targoviste: Ea va juca, face deja parte din lotul nostru pentru Turcia. Astazi a semnat si contractul, deci este jucatoarea CSM-ului. Intra direct in focul Euroligii, dupa care va avea timp sa se acomodeze mai bine in meciurile cu Brasovul si Oradea. Claudia Pop este aproape refacuta, iar staff-ul medical ne-a confirmat deja ca o putem folosi in meciul cu Brasovul si usor-usor (doua saptamani) o asteptam si pe Florina Pascalau. Atunci cu siguranta lucrurile vor sta altfel pentru noi.

„Galatiul ramane unul dintre proiectele mele de suflet”

eTargoviste: Sa trecem un pic in plan personal. Care sunt ambitiile lui Florin Nini, primul antrenor roman in Euroliga?
Florin Nini, antrenor secund CSM Targoviste: Unele dintre ele mi le-am indeplinit, Targovistea mi-a dat sansa sa continui in ceea ce priveste ambitiile mele si desigur ca nu se opresc aici. Va fi un an bun pentru mine din punct de vedere al acumularii experientei internationale la nivel inalt. Eu nu pot spune ca sunt un incepator, am sase ani la loturile nationale, am fost un an la lotul national de seniori, cu echipa masculina a Stelei am participat in Eurochallenge, asadar experienta mea europeana este una destul de bogata si sigur ca Euroliga o completeaza. Ambitiile mele sunt mari, imi doresc sa castig un trofeu european de orice natura ar fi el, Eurochallenge, Eurocup, Euroliga si o alta mare ambitie este sa il castig cu o echipa din Romania. Iar la nivel de nationala fie la masculin, fie la feminin, sa pot ajunge in grupa A a Campionatului European. Eu cred ca romanii au capacitatea de a invinge. Ce trebuie in schimb sa invatam este sa ne organizam mai bine, sa muncim pana aproape de extrem si sa intelegem ca doar ideea de a iti impinge limitele cat mai departe inseamna progres pe treapta performantei. Din pacate dureaza prea mult, nu ne ajuta nici sistemul si nici infrastructura si probabil de aceea si educatia vine mai tarziu.

eTargoviste: Pentru ca am ajuns si la acest subiect delicat al sistemului din care facem parte si mai ales pentru ca dumneavoastra ati candidat anul acesta pentru un post de consilier local la Galati…credeti ca se poate face sport in Romania si fara implicarea politicului?
Florin Nini, antrenor secund CSM Targoviste: Din pacate, ceea ce se intampla la noi demonstreaza ca nu se poate. Sunt situatii in care e bine, sunt situatii in care e rau. E rau pentru ca se incearca a se razbuna pe un proiect sportiv si nu pe cel politic. Se schimba partidele care conduc, oamenii nou veniti vor sa se razbune pe oamenii care au fost si daca nu pot da in ei ca persoane, dau in ceea ce le este mai drag. In multe situatii dau in sport, in multe situatii dau in cultura…E pacat, pentru ca noi nu stam bine la notiuniile de a comunica si de a creste ceva. Clasa politica ar trebui sa invete de la sport, pentru ca proiectele mari din sport dureaza 8-10 ani. In politica, oamenii vin si pleaca, se schimba, dar proiectele raman si daca oamenii care pleaca ar avea acea maturitate de a incepe constructia a ceva de lunga durata, iar oamenii care vin sa o continue…sunt convins ca am avea cu totii de castigat. Daca ei ar dezvolta proiecte asa cum un antrenor isi formeaza elevii si ar investi in infrastructura si in sistem asa cum ar trebui sa se investeasca intr-o tara normala din Europa, cu siguranta ca vom avea de castigat pe mult mai multe planuri.

eTargoviste: La 12 ani dupa ce ati reusit promovarea in Liga Nationala cu echipa masculina de la Galati, v-ati dori sa va intoarceti acolo pentru un proiect cel putin la fel de mare cum este cel de la Targoviste?
Florin Nini, antrenor secund CSM Targoviste: Galatiul este in continuare unul dintre proiectele mele, insa tot ce am avut de demonstrat acolo, am demonstrat. Am infiintat clubul Phoenix alaturi de colegii mei, am luat-o de la zero si in 11 ani am obtinut 11 titluri nationale la toate categoriile, avem 11 jucatori care joaca in Liga Nationala la ora actuala, ceea ce este mare lucru. Multi jucatori au fost, sunt si vor fi la loturile nationale, deci tot ce tine de metodica si organizare minimala am facut foarte bine pana acum. Ce tine de Liga Nationala inseamna ceea ce face Targovistea acum si anume o investitie mare, constanta si castigarea unei traditii in participare. Galatiul, din acest punct de vedere nu sta bine, dar daca institutiile de acolo se vor gandi sa ne intinda o mana, noua ne va fi mult mai usor decat altor cluburi, pentru ca avem pepiniera deja formata atat la fete, cat si la baieti si ne vine foarte usor sa ne aducem acasa copiii care acum joaca la alte echipe din Liga Nationala. Galatiul este unul dintre proiectele mele de suflet, eu zic ca voi reusi sa-l dezvolt, dar nu in viitorul apropiat. Sunt si aspecte care nu tin de mine.

eTargoviste: Domnule profesor, numai bine si cele bune sa se-adune, cele rele sa se spele…mult succes la Istanbul!
Florin Nini, antrenor secund CSM Targoviste: Multumesc, asemenea! Sa fie!

 

Interviu si foto: Marius Tudor

   
   

Ţi-a plăcut articolul? Vrei să primeşti pe e-mail următoarele articole? Introdu adresa ta în căsuţa de mai jos:

Părerea ta contează!

Turn on pictures to see the captcha(Obligatoriu)

Copyright © 2010-2024 eTargoviste.ro.
„În România s-a demonstrat că sport fără implicarea politicului nu se poate”