A fost pusă piatra de temelie a Institutului de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologică Multidisciplinară al Universităţii Valahia


Home >> Ştiri Târgovişte Dâmboviţa >> A fost pusă piatra de temelie a Institutului de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologică Multidisciplinară al Universităţii Valahia

A fost pusă piatra de temelie a Institutului de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologică Multidisciplinară al Universităţii Valahia


(P) Mica publicitate! Posteaza-ti anunturile gratuit AICI!

Data de 20 octombrie 2011 marchează un moment important în istoria municipiului Târgovişte: a fost pusă piatra de temelie a Institutului de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologică Multidisciplinară al Universităţii „Valahia”, obiectiv ce va funcţiona în incinta campusului universitar dâmboviţean.

La eveniment a participat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa (CJD), Florin Popescu, alături de conducerea Universităţii „Valahia”, primarul municipiului Târgovişte, Gabriel Boriga şi numeroase personalităţi marcante ale vieţii publice dâmboviţene.

Cu acest prilej, preşedintele CJD i-a felicitat pe toţi cei care au contribuit la realizarea proiectului şi, totodată, a subliniat: „Astăzi, trăim un moment important pentru cercetarea ştiinţifică, nu numai din Târgovişte, cât şi pentru întreaga ţară pentru că astăzi punem piatra de temelie a celui mai mare proiect cu finanţare europeană, proiect destinat exclusiv activităţii de cercetare. Este o investiţie ce va crea peste 100 de locuri de muncă, iar cercetătorii ştiinţifici care vor activa aici vor căuta noi surse de energie regenerabile. Va fi specificul acestui institut şi am recunoscut, în acest context, mâna domnului profesor Olariu. Este un proiect esenţial pentru Universitatea „Valahia” întrucât creează o bază materială solidă care va conta foarte mult pentru evaluările ulterioare prin care aceasta, reafirmându-şi locul important pe harta învăţământului românesc. Le urez succes celor implicaţi în proiect – proiectant, constructor, consultant, dar şi celor peste 100 de cercetători, pentru a duce la bun sfârşit ceea ce şi-au propus! Îmi doresc ca cei mai mulţi angajaţi de la institutul de cercetare să provină din municipiul Târgovişte şi, cu titlu personal, îmi doresc să ies la pensie de aici!”

Dezvoltarea CDI – Institut de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologică Multidisciplinară” este cel mai mare proiect cu specific de cercetare ştiinţifică accesat de o universitate românească în anul 2010, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la 69.073.934 de lei. Finanţarea este asigurată prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Axa prioritară AP2: Competitivitate prin cercetare – dezvoltare şi inovare.

Obiectivul proiectului este construirea în campusul universitar a unui institut de cercetare cu 36 laboratoare şi dotarea lui cu infrastructură de cercetare de cel mai înalt nivel în domeniul energiilor regenerabile, al produselor şi proceselor inovative. Activitatea institutului se va concretiza în dezvoltarea de materiale, dispozitive şi sisteme cu aplicabilitate în producerea energiei regenerabile şi integrarea acesteia în clădiri, pentru creşterea eficienţei energetice şi reducerea consumurilor de materiale şi combustibili. Proiectul va conduce la creşterea capacităţii de cercetare-dezvoltare la nivelul Regiunii 3 Sud-Muntenia şi la întărirea competitivităţii cercetării ştiinţifice romaneşti la nivel european.

Zona de laboratoare care va ocupa peste 80% din spaţiul util este o zonă specială din punct de vedere al unei construcţii, ceea ce imprimă construcţiei un caracter de unicat. Foarte important pentru activitatea ulterioară a institutului este crearea unui cadru dinamic de formare a tinerilor, prin şi pentru cercetare, cât şi atragerea cercetătorilor valoroşi din ţară şi străinătate. Unul din beneficiile majore ale derulării acestui proiect este crearea a încă 103 posturi de cercetare, de la personal cu studii superioare, angajaţi ca titulari, la personal auxiliar, cu caracter permanent – laboranţi, asistenţi, administrativ.

Posturile auxiliare permanente asigură buna întreţinere şi funcţionare a institutului şi rămân constante (47 posturi) , în schimb posturile de cercetare vor creşte an de an, astfel încât la finele anului 2013 să depăşească 100. Se va forma astfel un optim de personal, care va exploata la maximum dotarea institutului.

În afara acestora, vor fi angajate, cu normă întreagă şi pe perioada determinată, 10 persoane la studii postdoctorale. Pentru un număr de 16 doctoranzi se vor asigura locuri de muncă plătite pe perioada doctoratului, în funcţie de contractele de cercetare existente. Astfel, acei doctoranzi care vor fi angajaţi pe perioada doctoratului pot să-şi recupereze taxele de înscriere. La studiile de doctorat vor participa şi persoane din afara ţării.

Nu în ultimul rând, trebuie subliniat că, prin concretizarea acestui proiect, va lua naştere o structură C-D modernă, „state – of – the – art” (la cele mai înalte standarde), integrată într-un campus universitar, unică în ţară, axată pe un domeniu ştiinţific şi tehnologic de vârf, cu o suprafaţă de 6720 mp, având în dotare: 20 de laboratoare şi 8 încăperi auxiliare activităţii de cercetare, 3 platforme experimentale pentru sisteme de energii regenerabile, 5 laboratoare tehnologice, 7 spaţii cu caracter administrativ, 4 spaţii pentru diseminarea rezultatelor, 337 echipamente şi accesorii performante pentru dotarea tuturor laboratoarelor, dintre care 15 depăşesc valoarea de 100.000 euro.

După cum a menţionat rectorul Universităţii „Valahia”, Ion Cucui, termenul de finalizare a lucrărilor la acest obiectiv este august 2012.

   
   

Ţi-a plăcut articolul? Vrei să primeşti pe e-mail următoarele articole? Introdu adresa ta în căsuţa de mai jos:

Părerea ta contează!

Turn on pictures to see the captcha(Obligatoriu)

Copyright © 2010-2024 eTargoviste.ro.
A fost pusă piatra de temelie a Institutului de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologică Multidisciplinară al Universităţii Valahia