Spectacol: PAPARAZZI sau Cronica unui rasarit de soare avortat


Home >> Evenimente Targoviste >> Spectacol: PAPARAZZI sau Cronica unui rasarit de soare avortat

Spectacol: PAPARAZZI sau Cronica unui rasarit de soare avortat

Data: 18 decembrie ora 19:00

(P) Mica publicitate! Posteaza-ti anunturile gratuit AICI!

Teatrul Municipal Târgovişte vă invită sâmbătă, 18 decembrie, la orele 19.00, la premiera spectacolului „PAPARAZZI sau Cronica unui răsărit de soare avortat” de Matei Vişniec în regia Evei Patko.

„Am scris această piesă marcat de o imagine şi pe fondul unei întrebări: se poate vorbi, în zilele noastre, în mod serios, despre sfârşitul lumii? În orice caz, subiectul nu este prea abordat, nici în glumă şi nici în serios, şi tocmai de aceea el m-a incitat. Şi totuşi… este limpede că planeta aceasta nu ne va suporta la infinit, mai ales în ritmul în care omul o distruge. Dar nu numai această imagine a soarelui care ne părăseşte mă interesa la ora la care am scris piesa. Mai mult poate decât acest avertisment (că omenirea nu este demnă de frumuseţea planetei pe care s-a născut), mă interesa să analizez diferitele ipostaze ale omului pus într-o situaţie limită. Modul în care reacţionează fiinţele umane într-o situaţie limită – iată o sursă extraordinar de bogată pentru a înţelege ceva şi din esenţa naturii umane.”
Matei Vişniec

PAPARAZZI este un spectacol despre sfârşitul lumii. În prezent suntem înconjuraţi de sfârşitul lumii (criză, război, disperare) … întrebarea este ce facem în această situaţie? Poate devenim totuşi mai umani, sau măcar căpătam energie pentru a continua, sau pur si simplu scăpăm de frica din noi” – sintetizează în câteva cuvinte esenţa spectacolului Eva Patko, tânăra regizoare care colaborează pentru prima dată cu teatrul târgoviştean. După absolvirea Facultăţii de regie a Universităţii de Artă Teatrală Târgu-Mureş şi a unui master la Berkeley – University of California, Eva Patko a fost regizor al Teatrului Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc unde a iniţiat festivalul DramAzi. A montat spectacole la teatrele din Târgu-Mureş – Evadarea de Visky Andras, Sfântu-Gheorghe – Îngrijitorul de Harold Pinter, Gheorgheni – Grădina de iarnă de Láng Zsolt, Odorheiu Secuiesc – Serenada de Slawomir Mrozek şi Timişoara – Lear L=R+C+G după Regele Lear si Apoteca de Szép Ernő. A realizat spectacole de teatru radiofonic precum şi scurtmetraje.
Eva Patko nu este la prima colaborare cu Matei Vişniec: a regizat şi a tradus în română şi maghiară mai multe dintre textele dramaturgului reunite în volumul Richard al III-lea interzis apărut la Editura Koinonia, în 2010.

Paparazzi a fost scrisă iniţial în franceză şi publicată în Franţa de Editura Actes Sud Papiers, în 1997. Prima montare a avut loc tot în Franţa în 1997, spectacolul fiind creat de Compania Pli Urgent din Lyon, în regia lui Christian Auger.

Din distribuţia spectacolului fac parte: Mircea Silaghi, Sebastian Bălăşoiu, Costin Cambir, Radu Câmpean, Delia Lazăr, Ştefan Ştefănescu, Marin Grigore, Cosmina Lirca, Ioana Farcaş, Corneliu Jipa, Ana Maria Oglindă, Cătălin Babliuc, Miruna Vâju, Maria Nicola şi Daniela Stîngă. Scenografia este semnată de Staicova Karina, iar costumele sunt realizate de către Maria Nicola.

   
   

Ţi-a plăcut articolul? Vrei să primeşti pe e-mail următoarele articole? Introdu adresa ta în căsuţa de mai jos:

Părerea ta contează!

Turn on pictures to see the captcha(Obligatoriu)

Copyright © 2010-2024 eTargoviste.ro.
Spectacol: PAPARAZZI sau Cronica unui rasarit de soare avortat