Taxa auto intrată în vigoare la începutul anului trecut a redevenit aplicabilă de la 1 ianuarie 2013


Home >> Ştiri Târgovişte Dâmboviţa >> Taxa auto intrată în vigoare la începutul anului trecut a redevenit aplicabilă de la 1 ianuarie 2013

Taxa auto intrată în vigoare la începutul anului trecut a redevenit aplicabilă de la 1 ianuarie 2013


(P) Mica publicitate! Posteaza-ti anunturile gratuit AICI!

taxa-autoForma iniţială a taxei auto, suspendată până la 31 decembrie 2012, reintră în vigoare de la 1 ianuarie, însă Guvernul are în vedere modificarea acesteia în prima şedinţă din 2013, pe 4 ianuarie.

 Astfel, actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea legii, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.

În acest sens, persoanele care au plătit pentru taxa de poluare sume mai mari decât cele rezultate din aplicarea acestei legi se pot prezenta la ghişeele organelor fiscale competente pentru a solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxa, în condiţiile legii.

Conform legii, care are la bază principiul ‘poluatorul plăteşte’, taxa de poluare va fi plătită o singură dată atât pentru autovehiculele noi, cât şi second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România.

Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, după ce intră în vigoare actul normativ.

Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită şi se calculează pe baza unor criterii precum tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare, dar se va ţine cont şi de uzura autoturismului.

Taxa de poluare constituie venit pentru bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finanţate mai multe programe de mediu, printre care Rabla, Casa Verde, Programul de împădurire a terenurilor degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor, Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, Programul pentru creşterea producţiei de energie din surse regenerabile şi Programul vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare.

Proiectul de act normativ a fost iniţiat de MMP după ce Curtea Europeană de Justiţie a declarat vechea taxă auto ca fiind discriminatorie.

În data de 25 octombrie 2012, Legea referitoare la suspendarea plăţii taxei de poluare pentru autovehicule mai vechi de 2007, precum şi pentru restituirea taxei deja achitate a fost publicată în Monitorul Oficial.

Restituirea taxei pentru emisiile poluante se face pentru contribuabilii care au achitat, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a Legii nr. 9/ 2012 şi data intrării în vigoare a Ordonanţe de urgenţă a Guvernului nr.1/ 2012, taxa de primă înmatriculare pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate şi pentru cei care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule începând cu 1 iulie 2008 până la data intrării în vigoare a Legii nr. 9/2012, iar aceasta este mai mare decât taxa rezultată din aplicarea formulei de calcul din această lege.

De asemenea, o valoare reziduală se restituie şi în cazul contribuabililor care au plătit taxa şi, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto naţional şi pentru cei care, în baza unei hotărâri definitive şi irevocabile a instanţei judecătoreşti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentând taxă pe poluare pentru autovehicule/taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule/taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Cererile privind restituirea diferenţelor de taxă pot fi descărcate de pe pagina de Internet www.anaf.ro. Acestea se vor depune la administraţia fiscală teritorială în a cărui evidenţă este înregistrat contribuabilul ca plătitor de impozite şi taxe.

În data de 22 octombrie, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat că noua formă a taxei auto va intra în vigoare din ianuarie 2013, iar banii colectaţi vor ajunge la Fondul de Mediu pentru a putea dezvolta în continuare programe investiţionale verzi.

Oficialul MMP a precizat, totodată, că ‘cele 400 de milioane de euro, taxă încasată ilegal, va fi restituită de la bugetul de stat către cei care au solicitat acest lucru’.

Premierul Victor Ponta i-a solicitat, în ultima şedinţă de Guvern din 2012, ministrului Mediului, Rovana Plumb, ca în data de 4 ianuarie a.c., să prezinte o informare şi o propunere privind situaţia taxei auto la prima vânzare, suspendată până la sfârşitul acestui an.

   
   

Ţi-a plăcut articolul? Vrei să primeşti pe e-mail următoarele articole? Introdu adresa ta în căsuţa de mai jos:
Citeşte alte articole despre:
Articolul are 1.375 vizualizări
Publicat pe 2 ianuarie 2013 de Ioana Radu
Articole similare:

Părerea ta contează!

Turn on pictures to see the captcha(Obligatoriu)

Copyright © 2010-2023 eTargoviste.ro.
Taxa auto intrată în vigoare la începutul anului trecut a redevenit aplicabilă de la 1 ianuarie 2013