Joi, 27 ianuarie a.c, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, colonel Costel GAVRILĂ – împuternicit Inspector General al Jandarmeriei Române a prezentat materialul privind evaluarea activităţilor desfăşurate de Jandarmeria Română în anul 2010, în prezenţa domnului Traian IGAŞ, ministrul Administraţiei şi Internelor.
La eveniment au fost prezenţi subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed ARAFAT, şeful Direcţiei Personal, Mobilizare din Statul Major General – M.A.P.N., general maior dr. Gabriel GABOR, adjunctul şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, chestor principal de poliţie Ioan Nicolae CĂBULEA, şi reprezentantul CSAT, general de brigadă Constantin POPESCU.
În mesajul său, ministrul Administraţiei şi Internelor a subliniat faptul că, deşi anul trecut a crescut numărul de evenimente, cât şi misiunile de risc, jandarmii români si-au făcut datoria, cu profesionalism şi devotament.
Ministrul Igaş i-a felicitat în mod special, pe jandarmii montani pentru profesionalismul şi curajul de care au dat dovadă în salvarea a 781 de persoane, în acest context precizând intervenţia lor în 447 de cazuri, cu aproape 50% mai mult decât în anul 2009, a dus la salvarea de vieţi omeneşti, dar şi de bunuri.
De asemenea, şi jandarmii aflaţi în Kosovo au fost apreciaţi pentru executarea unor misiuni cu un grad ridicat de complexitate şi pericol, constând în participarea la operaţiunile organizate de EULEX pentru combaterea criminalităţii organizate.
În încheiere, ministrul Administraţiei şi Internelor le-a solicitat celor prezenţi să respecte haina pe care o poartă, legea, cetăţenii cinstiţi şi să acţioneze cu fermitate împotriva infractorilor.
Priorităţile Jandarmeriei Române în anul 2011 sunt stabilite în conformitate cu obiectivele prevăzute în documentele programatice de nivel strategic, în baza cărora sunt precizate direcţiile principale de acţiune în domeniul ordinii şi siguranţei publice la nivel naţional.
Pentru îndeplinirea acestor obiective, principalele acţiuni proiectate sunt următoarele:
– Optimizarea structurii organizatorice a unităţilor Jandarmeriei Române, conform Concepţiei privind reorganizarea şi restructurarea unităţilor din Jandarmeria Română;
– Transferul în stradă a centrului de greutate al activităţii Jandarmeriei pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor;
– Îmbunătăţirea concepţiei de pregătire a personalului, care să asigure complementaritatea între formarea profesională prin cursuri şi pregătirea continuă asigurată de unitate;
– Îmbunătăţirea dotării şi înzestrării structurilor operative, atât din fonduri bugetare, cât şi prin utilizarea fondurilor nerambursabile oferite de Uniunea Europeană;
– Dezvoltarea cadrului cooperării internaţionale bilaterale, în principal în domeniile de excelenţă ale Jandarmeriei;
– Consolidarea imaginii pozitive a Jandarmeriei Române, prin creşterea gradului de informare cu privire la capacitatea instituţiei de gestionare a ordinii şi siguranţei publice, conform domeniilor de competenţă.