19 Noiembrie – Ziua Mondială de prevenire a abuzului asupra copiilor
20 Noiembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa (DGASPC Dâmboviţa) doreşte să marcheze ziua de 19 noiembrie, desemnată ca „Ziua Mondială de Prevenire a Abuzurilor asupra Copiilor”, atragând atenţia asupra problematicii copiilor abuzaţi şi/sau neglijaţi. Una din metodele de prevenire a abuzului asupra copiilor este cunoaşterea drepturilor de care aceştia beneficiază. Cu acest prilej este vizată şi ziua de 20 noiembrie, care celebrează “Adoptarea Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copiilor”.
Abuzul asupra copilului, fizic sau emoţional, are consecinţe dramatice asupra dezvoltării psiho-sociale ulterioare. Dintre cele 279 de cazuri confirmate de abuz, neglijare, exploatare a copilului înregistrate în primele nouă luni ale anului 2012 de către DGASPC Dâmboviţa, 16 au reprezentat cazuri de abuz fizic, 14 abuz emoţional, 7 abuz sexual, 2 exploatare sexuală, 1 exploatare pentru comitere infracţiuni şi 239 cazuri de neglijare în familie. În ceea ce priveşte serviciile oferite, 124 copii au fost preluaţi în regim de urgenţă, iar 155 copii beneficiază de servicii de consiliere psihologică în familie, sau cazurile sunt monitorizate de către autorităţile publice locale. Din cei 279 copii abuzaţi, neglijaţi, exploataţi, 207 au domiciliul în mediul rural şi 72 în mediul urban.
Cea mai frecventă forma de abuz şi de violenţă asupra copiilor este şi cea mai puţin conştientizată, şi anume neglijarea nevoilor fizice şi psiho-emoţionale ale copilului de către adultul responsabil de creşterea sa. Neglijarea este o formă non-fizică a violenţei şi reprezintă incapacitatea sau refuzul adultului de a asigura dezvoltarea copilului în toate aspectele vieţii sale.
Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului (20 noiembrie) marchează data în care Adunarea Generală ONU a adoptat Declaraţia Drepturilor Copiilor (în 1959) şi Convenţia Drepturilor Copiilor (în 1989), instrumente legale internaţionale cu privire la drepturile copilului. În România, drepturile copilului fac în prezent obiectul Legii 272/2004, o lege aliniată la acquis-ul comunitar, în concordanţă cu convenţiile internaţionale în domeniu. Autorităţile publice, organismele private autorizate, precum şi persoanele fizice şi persoanele juridice responsabile de protecţia copilului sunt obligate să respecte şi să garanteze drepturile copilului stabilite prin Constituţie şi lege.
Marcarea acestor zile este un bun prilej de a reaminti atât adulţilor cât şi copiilor unde trebuie să apeleze în cazul în care au cunoştinţă sau se confruntă cu probleme familiale grave sau abuzuri de orice gen, respectiv către organele legii, sau apelând numărul 0245983.