Mecanismul ALERTĂ RĂPIRE COPIL va funcţiona şi în Dâmboviţa


Home >> Ştiri Târgovişte Dâmboviţa >> Mecanismul ALERTĂ RĂPIRE COPIL va funcţiona şi în Dâmboviţa

Mecanismul ALERTĂ RĂPIRE COPIL va funcţiona şi în Dâmboviţa


(P) Mica publicitate! Posteaza-ti anunturile gratuit AICI!

La nivel naţional se derulează, până în luna iunie o campanie de informare a cetăţenilor privind implemetarea în România a mecanismului de alertă publică în cazul răpirii unui copil “ALERTĂ RĂPIRE COPIL”. Acesta va fi funcţional în România începând cu data de 20 mai 2011. Iniţiatorii acestui proiect sunt Poliţia Română, Ministerul Public şi Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – Focus.

Posibilitatea creării unui mecanism de alertă publică în situaţiile de răpire de copii sau de dispariţii care pun în pericol viaţa sau sănătatea copilului a fost oferită României de către Comisia Europeană în anul 2009, prin aprobarea Proiectului “CALLERT”, elaborat de Inspectoratul General al Poiliţiei Române, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – Focus.

ALERTĂ RĂPIRE COPIL este un mecanism de acţiune complementar activităţilor pe care Poliţia Română şi Parchetul General le desfăşoară în cazul dispariţiei unui copil, acesta fiind utilizat numai în situaţii de răpiri sau dipariţii care pun în pericol viaţa sau sănătatea copilului. (în România, dispar anual aproximativ 3000 de copii, din care 10 % sunt răpiţi).

Un sistem asemănător funcţionează în Franţa, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Germania sau Statele Unite ale Americii.
Mecanismul are ca scop găsirea copilului şi salvarea vieţii acestuia prin:
– difuzarea semnalului de alertă a răpirii copilului în cât mai scurt timp, în cât mai diverse medii şi către cât mai multe persoane
– colectarea rapidă a informaţiilor relevante de la cetăţeni
– intervenţia rapidă a autorităţilor

Mecanismul de alertă va putea fi declanşat numai dacă sunt întrunite cumulativ, următoarele criterii:
1.Persoana are vârsta de până în 18 ani
2.Copilul se află în una din următoarele situaţii:
A fost răpit în prezenţa unor martori
– A dispărut şi, fie din datele de anchetă rezultă că acesta ar fi fost răpit , fie din circumstanţele în care a dispărut, rezultă că viaţa sau sănătatea îi sunt puse în pericol (poate suferi traume grave fizice sau psihice)
3. Informaţiile deţinute de organele de anchetă, odată diseminate, pot conduce la identificarea victimei sau suspectului.

Întrunirea criteriilor enunţate mai sus nu implică, în mod obligatoriu, declanşarea mecanismului de anchetă, dacă prin difuzarea informaţiilor obţinute: se creează un pericol suplimentar pentru victimă sau se pot compromite cercetările aflate în curs de desfăşurare.

Înainte de declanşarea alertei, organele de anchetă vor solicita acordul părinţilor / reprezentanţilor legali ai copilului pentru mediatizarea cazului. Procurorul poate decide declanşarea alertei şi fără obţinerea acestui acord dacă este în interesul copilului şi a desfăşurării anchetei. Nedeclanşarea alertei nu înseamnă că autorităţile statului nu acţionează conform procedurilor legale pentru clarificarea situaţiei copilului.
Autoritatea competentă să solicite declanşarea mecanismului de alertă este unitatea de poliţie de pe raza căreia s-a produs răpirea sau dispariţia copilului, cu avizul unităţii de parchet.
Autoritatea responsabilă cu declanşarea mecanismului de alertă este Inspectoratul General al Poliţiei Române. Transmiterea mesajului de alertă către toţi partenerii publici şi privaţi se va face prin intermediul Centrului Operaşional al IGPR.

Mesajul de alertă va fi scurt şi va conţine informaţii semnificative de natură să permită localizarea, cu ajutorul populaţiei, a victimei sau a suspectului, astfel încât să fie uşor de înţeles de către persoanele care îl văd sau aud.
Având în vedere că este vorba de un mecanism naţional de alertă, toate organele de aplicare a legii, mass-media şi ceilalţi parteneri publici şi privaţi au semnat o Convenţie de colaborare prin care sunt stabilite reguli şi proceduri, pentru o corectă informare a publicului şi o colaborare eficientă.
Semnalarea cazurilor se face la numărul de telefon 112.

În vederea realizării obiectivelor campaniei, la nivelul IPJ Dâmboviţa, în perioada următoare se vor organiza mai multe acţiuni de informare, printre care:
– Afişarea în locuri publice a materialelor informative (în scoli, gări, autogări, instituţii publice, etc).
– Campanii stradale de sensibilizare a populaţiei cu spijinul unor voluntari .
– Întâlniri în unităţi de învăţământ cu elevi/cadre didactice/părinţi/psihologi.
– Difuzarea spoturilor tv şi radio prin intermediul posturilor locale de televiziune şi radio.
– Difuzarea spoturilor tv şi radio prin intermediul altor medii de informare, cu spijinul unor parteneri (operatorii de cablu, supermarket-uri, gări, societăţi de transport de persoane, etc ).

   
   

Ţi-a plăcut articolul? Vrei să primeşti pe e-mail următoarele articole? Introdu adresa ta în căsuţa de mai jos:

Părerea ta contează!

Turn on pictures to see the captcha(Obligatoriu)

Copyright © 2010-2024 eTargoviste.ro.
Mecanismul ALERTĂ RĂPIRE COPIL va funcţiona şi în Dâmboviţa