6 iulie 2011 – exerciţiu de alarmare publică la Pucioasa


Home >> Ştiri Târgovişte Dâmboviţa >> 6 iulie 2011 – exerciţiu de alarmare publică la Pucioasa

6 iulie 2011 – exerciţiu de alarmare publică la Pucioasa


(P) Mica publicitate! Posteaza-ti anunturile gratuit AICI!

TEMA EXERCIŢIULUI
”Activitatea autorităţilor administraţiei publice locale, Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Pucioasa, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi a altor formaţiuni de intervenţie prevăzute în planurile operative pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor în caz de accident la acumularea Pucioasa.”

SCENARIUL EXERCIŢIULUI
În data de 06.07.2011, orele 10.00, în zona bazinului râului Ialomiţa s-au produs masive căderi de precipitaţii sub formă de ploi torenţiale, care au dus la creşterea debitului râului Ialomiţa, în unele locuri depăşind pragul de atenţie pe versantul stâng al acumulării Pucioasa.
Ca urmare a producerii acestui eveniment, în zona oraşului Pucioasa au loc alunecări de material concomitent cu revărsări şi scurgeri masive de apă, punându-se în pericol mai multe gospodării şi instituţii publice. Totodată, a fost afectată infrastructura rutieră ceea ce îngreunează accesul forţelor şi mijloacelor de sprijin în zonele afectate de accidentul la acumularea Pucioasa.
S-au semnalat puternice aluviuni, fiind posibilă blocarea instalaţiilor de manevră la golirea de fund a barajului de acumulare şi s-a descoperit, în zona străzii Morilor, muniţie neexplodată.
În continuare situaţia meteo este defavorabilă şi se prezintă după cum urmează: local şi în sudul Munteniei, vânt cu viteza de 25 m/s, sub o nebulozitate de 50%, precipitaţii sub forma de ploaie torenţială continuă.
În aceste condiţii, după producerea evenimentului şi apreciind ca iminentă extinderea acestuia, şeful Centrului Local de Coordonare a Intervenţiei în caz de accident la acumularea Pucioasa, sprijinit de către seful Centrul Operaţional Judeţean, dispune declararea STĂRII DE ALERTĂ în Zona de Planificare la Urgenţă şi introducerea semnalului ALARMA LA DEZASTRE cu sirenele din dotare, precum şi elaborarea primelor recomandări pentru protecţia populaţiei.
Accidentul de la acumularea Pucioasa a generat numeroase pierderi materiale şi răniţi. Au fost afectate mai multe gospodarii, căi de comunicaţii avariate, reţele de apă potabilă, retele gaze, electrice şi instalaţii de telecomunicaţii.
Urmare a constatărilor făcute de echipajele de recunoaştere ale serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă sunt luate măsuri pentru înlăturarea efectelor negative şi revenirea la starea de normalitate, astfel:
• se execută cu prioritate operaţiuni de deblocare-salvare, descarcerare şi acordarea primului ajutor persoanelor rănite în cooperare cu membrii Serviciului Judeţean de Ambulanţă chemaţi în sprijin;
• amplasarea în zonele afectate a autospecialelor de intervenţie cu misiunea de evacuare a apei din locuinţele afectate;
• echipa pirotehnică aparţinând ISU asigură asanarea muniţiei neexplodate.
Organele de poliţie intensifică măsurile de ordine publică, urmăresc realizarea unui flux de informaţii reale şi participă la transmiterea unor reguli de comportare a populaţiei evacuate cu formaţiunile de ordine publică, asigură paza întărită a unor obiective importante evacuate din oraşul Pucioasa şi participă la acţiuni specifice pentru identificarea victimelor, sinistraţilor şi stabilirea persoanelor disparute.
Nu în ultimul rând se urmăreşte implicarea instituţiilor mass-media în vederea informării populatiei asupra situatiei create. Sunt stabilite atribuţii pentru o diseminare corectă a informaţiilor către populaţie cu privire la desfăşurarea evenimentelor.

OBIECTIVELE EXERCIŢIULUI
• verificarea viabilităţii planurilor de protecţie şi intervenţie împotriva situaţiilor de urgenţă generate de inundatii;
• perfectionarea deprinderilor autorităţilor administraţiei publice locale de a organiza şi conduce acţiuni de intervenţie pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor dezastrelor, evacuarea populaţiei şi bunurilor materiale în situaţii de urgenţă generate de dezastre;
• verificarea funcţionării atât a mijloacelor tehnice de alarmare, cât şi a celui complementar din Oraşul Pucioasa;
• verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea căilor de perfectionare a acestei activităţi;
• perfectionarea deprinderilor personalului serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă de a desfăşura acţiuni de intervenţie, în cooperare cu forţe şi mijloace ale M.A.I. şi S.N. de Cruce Roşie, pentru limitarea şi înlaturarea urmărilor dezastrelor;
• antrenarea populaţiei privind cunoaşterea semnalelor de alarmare („DEZASTRE” SI „INCETAREA ALARMEI”) şi a modului de comportare pe timpul acestora;
• verificarea gradului de pregătire a personalului participant şi stabilirea de sarcini concrete la faţa locului pentru toate categoriile de forţe.

   
   

Ţi-a plăcut articolul? Vrei să primeşti pe e-mail următoarele articole? Introdu adresa ta în căsuţa de mai jos:

Părerea ta contează!

Turn on pictures to see the captcha(Obligatoriu)

Copyright © 2010-2024 eTargoviste.ro.
6 iulie 2011 – exerciţiu de alarmare publică la Pucioasa