În data de 17.02.2011, la Aula Universităţii Valahia din Târgovişte a avut loc un seminar interactiv la care au participat reprezentanţii Penitenciarului Mărgineni, Poliţiei Municipiului Târgovişte, Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa, 120 elevi şi studenţi de la liceele dâmboviţene şi Universitatea Valahia din Târgovişte şi o persoană privată de libertate încarcerată la Penitenciarul Mărgineni, clasificată în regimul deschis.
Acţiunea face parte din activităţile prevăzute în cadrul proiectului „Dincolo de aparenţe”. Instituţiile implicate în proiect sunt Penitenciarul Mărgineni, Poliţia Municipiului Târgovişte, Centrul de Reeducare Găeşti, Universitatea Valahia din Târgovişte şi Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa.
Este cea de-a treia acţiune din cadrul acestui proiect, care, si de această data, s-a bucurat de o atenţie deosebită din partea participanţilor.
Pe parcursul întâlnirii au avut loc discuţii despre consecinţele unui anturaj dubios, cauzele care duc la folosirea excesivă a unui limbaj necivilizat, cum trebuie acţionat în vederea reducerii conflictelor.
Proiectul vizează prevenirea şi combaterea violenţei în şcoală şi sensibilizarea elevilor asupra comportamentelor ce trebuie adoptate în actele de violenţă, delincvenţă juvenilă, precum şi consumul de alcool, tutun şi droguri.
Obiectivele proiectului sunt :
– derularea activităţilor de reintegrare;
– identificarea situaţiilor de risc care conduc la comiterea acţiunilor de violenţă prin valorificarea potenţialului educativ şi a experienţelor de viaţă;
-realizarea unor întâlniri interactive;
-transmiterea unor mesaje antiinfracţionale din partea persoanelor care execută pedepse privative de libertate şi a minorilor din centrul de reeducare;
-identificarea cauzelor unei conduite impulsive.
Scopul acţiunilor este identificarea unor modalităţi de intervenţie care să reducă comportamentele agresive în rândul tinerilor şi dezvoltarea relaţiilor persoanelor private de libertate cu societate.
Proiectul se va derula în perioada decembrie 2010-iulie 2011. Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt :1700 elevi şi studenţi din instituţiile de învăţământ partenere, persoanele private de libertate din Penitenciarul Mărgineni şi minorii din Centrul de Reeducare Găeşti. Beneficiarii indirecţi sunt cadrele didactice, părinţii şi comunitatea locală.