Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, a fost prezent ieri, 30 noiembrie 2010, în mijlocul comunităţii bulgare pentru a lua parte la evenimentul ce marchează împlinirea a 159 de ani de la stabilirea în cartierul Matei Voievod a unui număr de 57 de familii bulgare. Acestea au plecat din Băleni de pe moşia marelui ban Grigore Băleanul. În prezent, comunitatea bulgară din municipiul Târgovişte numără peste 2000 de persoane.
Pentru a marca momentul întemeierii aşezării bulgăreşti, astăzi în prezenţa autorităţilor a fost dezvelit un monument pentru a cinsti primele familii din Târgovişte. Alături de membrii Asociaţiei „Zaedno” a bulgarilor din Târgovişte au mai fost prezenţi: reprezentanţi ai Ambasadei bulgare în România, corespondenţi de presă din Bulgaria precum şi preotul paroh de la Biserica bulgară din Bucureşti care a susţinut, alături de un sobor de preoţi ai Arhiepiscopiei Târgovişte, un ceremonial religios de sfinţire a monumentului comemorativ. Cu acest prilej, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu a ţinut să mulţumească comunităţii bulgare pentru rolul important pe care l-a avut în războiul de independenţă din 1877, precum şi în primul război mondial:
„În primul rând, vreau să vă mulţumesc ca târgoviştean, pentru ceea ce aţi făcut de-a lungul secolelor pentru oraşul nostru, pentru faptul că strămoşii dumneavoastră au contribuit la războiul de independenţă în 1877, la cele două războaie mondiale. Ştiu că strămoşilor dumneavoastră le-a fost greu să renunţe la zecile de cai, pe care armata le-a rechiziţionat în acea perioadă, întrucât calul este aici în comunitatea bulgară unul dintre cei mai buni prieteni. Îmi aduc aminte cu emoţie de fiecare dată de faptul că în anii 80, dumneavoastră asiguraţi prin munca dumneavoastră Târgoviştea cu legume, să nu se afunde în acea criză alimentară. Vreau să mulţumesc şi în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, atât comunităţii bulgare din Târgovişte cât şi celor din judeţ, de la Băleni, de la Puntea de Greci. Vreau să vă spun că sunteţi un bun exemplu de urmat, oameni muncitori, harnici care v-aţi clădit prin truda palmelor căsuţa în care locuiţi astăzi, în care v-aţi crescut copiii în pace şi linişte şi în care aveţi dreptul, pentru că văd aici mai mulţi oameni în vârstă, să vă petreceţi bătrâneţile liniştite. Vă mulţumesc pentru tot ce aţi făcut pentru Târgovişte şi La Mulţi Ani! De asemenea, transmit La Mulţi Ani! Tuturor acelora ce poartă numele de Andrei, Andreea. Să sărbătoriţi aşa cum se cuvine acest sfânt important şi pentru comunitatea bulgară şi pentru români. Să auzim numai de bine!„
La rândul său, primarul municipiului Târgovişte a subliniat rolul important pe care îl are comunitatea de bulgară din Târgovişte, fiind parte integrantă a municipiului Târgovişte.
De asemenea, preşedintele CJD, Florin Popescu, a fost invitat să semneze în cartea de onoare a comunităţii bulgăreşti din Târgovişte.
În finalul manifestării, copiii Ansamblului „Bosilice” al comunităţii bulgare din Târgovişte au susţinut un spectacol deosebit din repertoriul tradiţional al comunităţii din cartierul Matei Voievod.